Pagina's

dinsdag 17 januari 2012

2011 08 Contraint tijdens Cultura Nova Heerlen

Ik werk al een aantal jaren samen met Arno Dieteren. Ik heb hem als technicus / geluidsman geholpen bij een aantal bijzondere projecten van hem en van de stichting Limburgse Componisten. Ik zal over een aantal projecten uit het verleden of die gaan komen nog meer bloggen.


Als ik bij Arno en zijn vrouw Paulien ((bas)clarinet) ben hebben we het meestal over het nu en de projecten die gaan komen. Ik was dan ook verbaasd om te ontdekken hoe productief ze samen zijn geweest. Voordat ik ze leerde kennen hadden ze 20 jaar lang een gezelschap gehad dat zich bezig hield met moderne klassieke muziek in Limburg. En met modern bedoel ik niet het spelen van een enkele dissonant, tritonis of klinkende secunde. 
Boekontwerp Piet Gerards
Er is een boek verschenen met de naam 'Echo van de twinstigste eeuw' met de ondertitel 'Ensemble Contraint (1979-1999) uitgegeven door Huis Clos, Rimburg 2011.
Het boek werd gepresenteerd op zondag 28 augustus 2011 's middags in het gemeentehuis van Heerlen tijdens het Cultura Nova festival.


Ik was die dag als hun technicus aan het werk. 'S morgens was het veel werk met opbouw geluid met een ander optreden maar 's middags was alles gewoon akoestisch. Ik deed wat ik nog nooit had gedaan: stoelen klaarzetten tussen de nummers door omdat steeds van bezetting gewisseld werd!
Ik wist niet dat dat zo ingewikkeld was! Ik moest van te voren tekeningetjes maken met opstellingen en ik had herkenningsstickertjes op de vloer geplakt. Onder de nummers zelf hoefde ik niet veel te doen dus had ik tijd om even een kort shot van het optreden te maken om een indruk te vangen.

In het eerste korte filmpje krijg je een indruk van de ruimte en het orkest (er werden 4 stukken met totaal verschillende bezettingen gespeeld). 

 In het tweede lange filmpje zie je mijn fascinatie voor de voet van een oude mevrouw.....
Ik vind het zelf een heel fraai filmpje.
Muziek is van Darius Milhaud (La création du monde)
Uitnodiging boekpresentatie Huis Clos


Geen opmerkingen:

Een reactie posten